A Porteleki Pávakör negyvenéves ünnepe

2011-09-01 12:20:30

 

A vadászati rendezvénysorozaton belül szombaton délelőtt került sor a jászsági népdalkörök találkozójára. Ez nem véletlenül került a programok sorába, hiszen a Porteleki Pávakör 40. jubileumát ünnepli éppen. Az ünnepelteket – az újszásziakat is ideszámolva --, tíz jászsági  dalkör, több mint 200 dalos tisztelte meg, jött el szombaton délelőtt Jászberénybe.Nagy András városkapcsolati tanácsnok mondott köszöntőt. Beszédében megjelenítette az ünnepelt dalkör történetét. „A porteleki tanyaközpontban 1969-ben adták át a kultúrotthont. Az építés az akkori téeszelnök, Pesti Kálmán ötlete alapján a város vezetésének segítségével valósult meg. Szakál István porteleki pedagógust kérték fel a vezetésére. Ebben az időben rendezték a televízióban a Röpülj Páva! vetélkedősorozatot, melynek szervezője, vezetője a legendás Vass Lajos zenetanár, karnagy volt. A vetélkedő sikere, népszerűsége nyomán szerte az országban népdalkörök, pávakörök alakultak. Mivel Porteleken sok jó hangú és több citerázni is tudó ember is élt, így a kultúrházban elsőként az énekkar alakult meg. Az első karnagy Szentirmai Szabolcs zeneiskolai tanár volt. Őt Tóth Béláné követte. Aztán 1995-ben Németh József vette át a karnagyi pálcát. A jászberényi Kossuth téesz, majd Mezőgazdasági Zrt. mindvégig támogatta a Porteleki Pávakört.

 

A kórusmozgalomban ismert minősítéseket sorra teljesítették. Az arany minősítést több alkalommal is elérték, megkapták. 1999-ben első ízben nyerték el az Arany Páva díjat, azóta már öt alkalommal vehették át, legutóbb 2010-ben. Németh József karnagy és Kövér István citerás munkásságát Déryné-díjjal ismerte el a Városvédő és Szépítő Egyesület…. A pávakör történetéről DVD is készült, melyet még ma megismerhetnek. Lelkes, lelkiismeretes, magas színvonalú és mindenkor jó hangulatú munkájukat szívből köszönjük, eredményeikhez gratulálunk, s azokra nagyon büszkék vagyunk.”

 

Lengyel Erzsébet, a KÓTA megyei titkára is köszöntötte az ünnepelteket, majd Mátics Béláné mondott szép, emlékező verset. Borbás Ferenc jászkapitány is jelen volt, s örömét fejezte ki a meghívásért, majd egy régies nyelvezetű oklevelet adott át Németh Józsefnek. A megjelent népdalkörök is köszöntésekkel, ajándékokkal kedveskedtek. Ezután pedig szólt a zene, szállt a dal.

 

A jászapáti Muskátli Népdalkör is több évtizedes. A fényszaruiak dalos csapata is Arany Páva díjas már. A jászfelsőszentgyörgyi Kéknefelejcs Népdalkör még fiatalnak számít, hat éve alakultak. A műsorban Bolla János, a portelekiek ünnepelt tagja, önálló dalcsokorral lépett a közönség elé. Aztán Jászjákóhalma, Jásztelek, Pusztamonostor dalosai követték egymást hatásos számokkal, igazi múltidézőként. A jászszentandrási Kunráth Sándor dalkör már 52 éves múltra tekint vissza. Eljöttek az újszásziak is, hiszen jászsági kötődésekkel bírnak ők is. Az alsószentgyörgyiek is sikerrel léptek a berényi közönség elé.

 

Több órán át zengett a népdal, a magyar dal, olykor hangszeres kísérettel is. Aztán a népes társaság az Ifjúsági Házba vonult, ahol az ebédet elfogyaszthatták. Előtte azonban Kovács Gyuláné porteleki énekes saját versével köszöntötte a megjelenteket, Németh József felolvasta Földes Imre üzenetét. Lengyel Erzsébet pedig emléklapot adott át az ünnepelt együttesnek.

 

A rendezvény minden pillanatán érződött, hogy a vendéglátók és a meghívottak is szívesen voltak együtt, hiszen a közös tevékenység igazán közös ügyük, örömük.

 

Farkas Ferenc


Hír megosztása