Aratnak is, nemcsak főznek

2012-07-05 09:15:55

 

Nyolcadik alkalommal Jászberényben rendezik meg a Hármas-kerületi kézi aratóversenyt, amely a XI. Népi ételek főzőversenyének társrendezvényeként szolgáltat majd szórakozási lehetőséget a közönség számára július 14-én szombaton.

 

 

altTamás Zoltán a jászberényi Gazdakör elnöke elmondta, nagy megtiszteltetés a város számára, hogy idén a nagy hagyományokkal rendelkező aratóverseny helyszínéül Jászberényre esett a választás. Hozzátette, az aratóverseny valójában sokkal inkább szól a hagyományok őrzéséről és továbbadásáról, mint a valódi versengésről. A csapatok zömét az idősebb korosztály tagjai alkotják, bár tény, hogy szerencsére fiatal indulóik is részt vesznek majd a kézi aratásban.


Elsőként Kunhegyesen rendezték meg a Hármas-kerületi kézi aratóversenyt, a Jászságban pedig eddig Jászboldogháza és Jánoshida adhatott otthont a rendezvénynek. A cél eddig az volt,  és a továbbiakban is az lesz, hogy méltó emléket állítsanak azoknak az elődöknek, akik kemény fizikai munkával, kézzel aratva dolgoztak a földeken.


A verseny során az értékelésbe beleszámít  az induló csapat öltözéke, szerszámaik megfelelő használata, a kévekötözés és a kéverakás, valamint a kaszálás módszere is. A Boldogházi út (Alsómuszály 66.) mellett erre a célra meghagyott búzatáblához a Margit-szigetről 9 órától indulnak az arató csapatok hintókkal. A várhatóan 13 óra körül befejeződő verseny helyszínéhez vezető utat azonban, köszönhetően a kitáblázásnak, bárki könnyen megtalálhatja majd, így a szervezők állítása szerint személyautóval is egyszerűen megközelíthető lesz.


Amikorra az aratók befejezik a munkát, a Margit-szigeten elkészül az aratóebéd számukra és a főzőversenyre kilátogatók számára. Az aratógulyás mellé pedig bizonyára jól fog esni  a kisfröccs vagy a szóda. Nem sokkal az aratóebéd elfogyasztása után következik majd a Népi ételek főzőversenyének eredményhirdetése. Ezúttal négy kategóriában indulhatnak majd a csapatok. Így készülhetnek a finomságok a szabad tűzön sütve és bográcsban főzve, valamint idén is várják az otthon sütött házi süteményeket. A negyedik idei speciális kategória - az aratóverseny tiszteletére - az aratóételeké lesz-


altBobák József a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke elmondta, az idei főzőversenyt is dr. Draveczky Balázs mester emlékének ajánlják, aki 2003-ban vesztette életét a margit-szigeti főzőversenyen. Kifejtette, a főzőverseny indulóinak továbbra is a hagyományos népi ízekre kell odafigyelnie, és ha jó eredménnyel szeretnék zárni a versenyt, akkor csak addig kell továbbfejleszteni egy-egy receptet, amíg az nem csap át szentségtörésbe.


A fődíj most is egy borhűtő lesz, melyet a Jászság ínyesmestere cím újdonsült birtokosa vihet majd haza. Idén is lesz kóstolójegy, amelyből a legtöbbet begyűjtő csapat nyeri majd a verseny közönségdíját. A zsűri elnöki tisztét ezúttal is dr. Sári Zsolt muzeológus tölti majd be, de a korábbi évekről ismert arcok (Csizi Sándor amatőr főzőbajnok, Szabó Pál I. Magyar Fehérasztal Lovagrend cukrászmestere) is felbukkannak majd az értékelők között.
A részletes program


2012. július 14. szombat

VIII. Hármas-kerületi kézi aratóverseny és

XI. Népi Ételek Főzőversenye Jászberény
 

Helyszín: Jászboldogházi út, Margit-sziget
Belépő: ingyenes

 


7.00 Vendégváró muzsika (közreműködik: Abonyi Fúvószenekar)
8.30 Ünnepélyes megnyitó Dr. Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere és Tamás Zoltán a Jászberényi Gazdakör elnöke - emeritus jászkapitány
9.00 Főzőverseny kezdete a Margit-szigeten
9.00 Arató csapatok díszes kivonulása hintókkal az aratás helyszínére
Ingyenes buszjárat fél óránként a Margit- sziget és a Jászboldogházi út (Alsómuszály 66.) között. (N.V.G. -Trans Kft. telephelyével szemben.)
9.50 A búzatáblánál az aratókat és gabonát megáldja Szántó József címzetes apát és üdvözlő beszédet mond dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára
10.00 Aratóverseny kezdete
Hangulatos arató reggeli, kötélkészítés, marokszedés, kévekötés
12.00- 13.00 Aratóverseny befejezése
13.00- 15.00 Ebéd, muzsikál a Bíró Zenekar. Közreműködnek a vendég települések amatőr fellépői. Viseletbemutatót tartanak a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai.
15.00 Az arató- és főzőverseny eredményhirdetése
16.00- 17.30 Népdalkörök műsora (Kéknefelejcs Népdalkör Karnagy: Egervölgyi Józsefné, Akácvirág Dalkör Karnagy: Kövér István, Jánoshidai Népdalkör Karnagy: Kerepesiné Antal Ibolya, Kossuth Zrt. Porteleki Pávaköre Karnagy: Németh József, közreműködik a Pórtelki Pávakör Zenekara.)
 
Az aratóverseny főszervezője: a Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 
Szakmai partner: Jászberényi Gazdakör
A főzőverseny főszervezője: Jászsági Vendéglátók Egyesülete
Támogató: N.V.G. - Trans Kft.
 

20.00 óra „Nóta Show"    
Zenekar: Ifj. Mága Ernő és zenekara
Nótaénekesek: Bokor János, Sülyi Károly, Dancza Krisztina
Helyszín: Szabadtéri Színpad (A rendezvényre belépőjegyet kell váltani!)

22.00 óra Nyáresti szerenád
Fellép: Déryné Vegyeskar Vezényel: Ferencz Sándor Zongorán közreműködik: Gaál Andrea
Helyszín: Margit-sziget Belépő: ingyenesRP


Hír megosztása