Szalkári Rózsa itt volt velünk a kultúra ünnepén

2018-01-29 12:32:13
 
 


Szalkári Rózsa világa, művészete és emléke itt volt velünk a január 22-én megnyitott kiállításon. A Magyar Kultúra Napján, a jászberényi városi könyvtárban a szeretve tisztelt, nagyszerű rajztanár emlékét idézték fel a jelenlévők. Szalkári Rózsa festőművész, rajztanár alig egy éve, 2017. február 17-én hunyt el, így egy emlékkiállítással tisztelegtünk művészete előtt
 
 
Először Erdei Gábor, a Jász Trió TV felelős szerkesztője osztotta meg a vendégekkel emlékeit, hiszen munkája során számos alkalommal találkozott a kiváló pedagógussal és művésszel az elmúlt évek során. Elmondta, hogy Szalkári Rózsa tiszteletre méltó munkássága nagy értéke a Jászság képzőművészetének. Nagyszerű volt vele találkozni, vele beszélgetni, riportokat készíteni. A bensőséges kapcsolatuk eredményeként, még egy festményt is kapott tőle – idézte emlékeit a riporter.
 
alt
 
A kultúra napi emlékezést dr. H. Bathó Edittől, a Jász Múzeum igazgatójától hallhattuk. Ő is felidézte Szalkári Rózsához fűződő emlékeit. Rózsa mindig közösségben élt, ez volt életének fontos része. Pedagógusi munkásságának szám
os területe volt. Így a Jász Alkotók Körének alapítása is az ő érdeme. Az igazgató asszony felelevenítette az első, nagyszabású és nagysikerű kiállítást 1995-ből, mely Budapesten, a Gellért Szállóban volt. Ez nagyon sikeres bemutató volt, aminek „gyümölcseként” sok Jászságból elszármazott alkotó csatlakozott a civilszervezethez. Az eltelt idő során 68 kiállítást sikerült rendezni a kör tagjainak alkotásaiból az ország számos pontján. 
 
 
 
Szalkári Rózsa munkásságának jelentős állomása volt, amikor 1997-ben, kezdeményezése nyomán, Jászapátin elkezdődtek a nyári alkotótáborok a Vágó Pál Emlékházban, az udvarán és a mellette lévő műteremben. A kéthetes táborokban diákok, fiatalok, de a JAK tagjai is részt vettek, és zárásként egy kiállítást rendeztek Apátin.  A szülőföld iránti szeretet addig „dolgozott” a művészben, hogy 2005-ben, amikor nyugdíjba vonult, Budapestről haza is költözött Apátira, s itt folytatta alkotói és kultúraszervezői munkásságát. Művészként főként akvarelleket készített, hagyatékában található szép számmal grafika, tempera és filctollal készített munka is, de gyakran olajfestmény is született műtermében. Több mint 40 önálló kiállításán láthatta a közönség Szalkári Rózsa alkotásait. Rendszeresen kiállított a Művészetbarátok Egyesületében, a Független Magyar Szalon tárlatain is.
 
 
 
Jászapáti városa sokat köszönhet neki, hiszen az ő kitartó munkássága a város javát is szolgálta. Ma már van egy – a régi bölcsödéből kialakított – olyan épület, Kiállító tér is a városban, ahol Szalkári Rózsa alkotásait láthatja a közönség. Jászapátin tavaly ősszel rendeztek egy emlékkiállítást, s ennek anyagát hozták most el Jászberénybe, a Magyar Kultúra Napja méltó bemutatójára.  Ezek az alkotások 1959 és 2011 között készültek. Láthatók a kiállításban klasszikus csendéletek, tájképek, városképek, az áradó Duna, budapesti megörökített pillanatok. Legkedvesebb témája a virágok ábrázolása volt, ebből is látható több alkotás a jászberényi könyvtár kiállítóterében. 
 
 
 
Szalkári Rózsa már nincs velünk, de alkotásai révén velünk él az emléke.  A kiállítás megnyitóján elhangzott: Ő a Jászság Rózsája ma is, s marad az idők végezetéig.
 
 
A jászberényi kiállítást a könyvtárban március 25-ig látogathatja a közönség.
 
 
Kiss Erika

Hír megosztása